Bokkie’s Geode Kraakservice
Bokkie kraakt uw geode met een speciale tang.

Een geode of druse is een holle of gedeeltelijk holle bolvormige knol die aan de binnenkant begroeid is met kristallen. Meestal zijn geodes tussen 2,5 en 30 cm groot, maar dit kan sterk variëren. Ze worden vaak gevonden in gesteenten van vulkanische oorsprong maar komen ook wel voor in sedimentgesteenten. Soms zijn ze erg kostbaar.

Ontstaan van Geodes

Een geode bestaat uit een dunne maar hechte buitenlaag van silicaten, meestal gevuld met een laag kwartskristallen, zoals amethyst of rookkwarts, maar er kan zich ook calciet of rutiel in bevinden. Er zijn zelfs exemplaren waarvan de holte water bevat. Ze zouden zijn ontstaan als “bellen” in het vloeibare magma dat in een kraterpijp opsteeg tijdens een eruptie. Zoals zich in kokende melk bellen verzamelen onder het zich op de melk vormende vlies, zo blijven gasbellen in het magma steken. Deze met gas gevulde holten blijven na stolling van het magma bestaan en kunnen zich vullen met verzadigde minerale oplossingen. Uit deze verzadigde oplossing kristalliseren na verloop van tijd doordat de oplossing van mineralen langzaam oververzadigd raakt de mineralen uit. In de holten groeien dan langzaam kristallen Agaat wordt op dezelfde wijze gevormd, na verloop van voldoende tijd groeit de holte helemaal dicht en zijn de afzonderlijke kristallen niet meer zichtbaar.

Weegt men geodes en vergelijk het gewicht en de grootte dan kan de lichtste in gewicht soms mooie kristallen bevatten. Geodes worden doorgezaagd met een diamantzaag of met een speciale tang doormidden gebroken om het inwendige zichtbaar te maken.

Geodes zijn miljoenen tot tientallen miljoenen jaren gelden gevormd en de inhoud is onbekend, iedere gekraakte geode is uniek. Het kraken met een grote tang (oorspronkelijk bedoelt om gietijzeren buizen mee door te knippen) is ook bijzonder spectaculair. Op de volgend pagina ziet u enkele foto’s van geodes.