Pallasiet 2

Home    Beurzen    Over ons    Kraakservice    Produkten    Reizen    Contact    Blog   Webshop

Contact info:

DE ROLSTEEN

Thorbeckelaan 44

5142 CG Waalwijk

 

Tel.: 0416-339746

Mob. 06-16529600

E-mail: info@rolsteen.nl

Bezoek: na afspraak

De Rolsteen

Home    Beurzen    Over ons    Kraakservice    Produkten    Reizen    Contact    Blog   Webshop

Een pallasiet is een zeldzaam type meteoriet dat zowel "stenige" componenten (silicaten) als metalen bevat. Pallasieten bestaan uit millimeters tot centimeters grote olivijn-kristallen (peridoot) in een nikkelijzer-grondmassa. Net als bij ijzermeteorieten zijn in grofkorrelige metallische delen van pallasieten vaak Widmanstättenstructuren te zien.

Herkomst

Pallasieten zijn ontstaan tijdens de vorming van ons zonnestelsel en zijn delen van de kern-mantelgrens van planetoïden die groot genoeg waren om door hun zwaartekracht interne differentiatie te hebben ondergaan (zogenaamde planetesimalen). Door inslagen en botsingen in de beginperiode van het zonnestelsel werden deze planetesimalen uit elkaar geslagen waarbij pallasieten de brokstukken waren uit de kern-mantelgebieden van de planetesimalen. Op grond hiervan worden pallasiet beschouwd als te zijn ontstaan tijdens of vlak na het ontstaan van ons zonnestelsel. Een alternatieve theorie is dat pallasieten door inslagen ontstane mengsels van kern- en mantelmateriaal zijn.

De ouderdom van pallasieten is op grond van hun vorming tijdens het ontstaan van ons zonnestelsel 4,5 miljard (4.500.000.000) jaar. Pallasieten zijn afkomstig uit de planetoïden (ook wel asteroïden) gordel gelegen tussen Mars en Jupiter. Tussen Mars en Jupiter is tijdens het ontstaan van ons zonnestelsel het samenklonteren van planetoiden tot een grotere planeet verhinderd door de enorme zwaartekracht aantrekking van Jupiter. Tot op de dag van vandaag zwerven nog planetoïden (asteroïden) in een baan tussen Mars en Jupiter. Regelmatig raken uit de asteroidengordel delen uit hun baan en komen dan als meteoriet op aarde terecht.

Pallasieten zijn genoemd naar de Duitse natuuronderzoeker Peter Pallas (1741-1811), die in 1772 een pallasiet met een massa van 680 kg vond in de bergen bij Krasnojarsk (Siberië).

Lees verder